MUĞLA ÜNİVERSİTESİ
MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
AŞÇILIK PROGRAMI
DERS İÇERİKLERİ
1.YARIYIL
ATB 1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ
Konuyla ilgili genel kavramlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış sebepleri, Milli Mücadele için yapılmış olan hazırlıklar, kongreler, Sevr Antlaşması, savaşlar, TBMM’nin açılması, Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Antlaşması ile ilgili konular tartışılmaktadır
TDB 1801 TÜRK DİLİ
Türk Dili dersleri, öğrencilerin Türk dilinin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermelerini; duygularını, düşüncelerini, tasarladıklarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazanmalarını; onların yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla sözcük hazinelerini geliştirmelerini; okudukları metinleri ya da dinledikleri programları doğru olarak anlayabilme kurallarını öğrenmelerini; kişiler ve kitleler arasındaki iletişimin temeli olan dil becerilerini geliştirmelerini hedeflemektedir.
YDB 1801 İNGLİZCE I *
İngilizce dilbilgisinin temel özellikleri, kelime bilgisi ve yazma becerisi, konuşma pratikleri, kendilerini ifade etme yeterliliği, okuduğunu ve dinlediğini anlama yetisi öğretilmektedir.
BİP 1801 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ I
İnternet ve internet tarayıcısı. Elektronik posta yönetimi, haber grupları /forumlar, web tabanlı öğrenme, kişisel web sitesi hazırlama, elektronik ticaret
AŞÇ 1001 PİŞİRME YÖNTEMLERİ I
Bu derste hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanların iş tanımlarını yapma, uluslarası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
AŞÇ 1003 MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ
Bu derste mutfakta gıda maddelerinin kalite kontrolleri, depo kontrollerini yapma ve besinleri saklama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
AŞÇ 1005 MUTFAK ORGANİZASYONU
Bu derste personel ihtiyacını belirleyerek, iş organizasyonu yapma, mutfak operasyonu ve bulaşıkhaneyi yönetme yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
BRY 1801 DOSYALAMA VE ARŞİVLEME
Bu derste dosyalama ve arşivleme ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
SGP 1801 İLKYARDIM
Çocuklarda ilk yardım gerektiren durumlar ve yapılması gerekli acil müdahaleler. Hava yolu, solunum ve dolaşımın normal fizyolojisi. İlk yardımın temel öğeleri. Acil müdahale manevraları (maket üzerinde uygulamalı)
RTV 1801 İLETİŞİM
İletişim, iletişim nedir, süreci ve çeşitleri, öğeleri ve özellikleri, engelleri, sözlü iletişim, sözlü iletişim teknikleri, kuralları, sözlü iletişimde kullanılan yollar, etkili konuşma, yazılı iletişim, tanımı, teknikleri, kuralları, yazılı iletişimde kullanılan araçlar, yazıdilini düzgün kullanma, sözsüz iletişim, beden dili ve etkileri, giyim kuşam, kişisel imaj,
AŞÇ 1501 MESLEKİ MATEMATİK
Öğrenciye, mesleği için gerekli olan matematik bilgi ve becerilerini işine uygulayabilme yeterliği kazandırmak.
AŞÇ 1503 MESLEK ETİĞİ
Zorunlu etik ve ahlak kavramları; etik ve ahlak ilişkisi, ahlaki değerler, ahlaki gelişim süreci,etik kuralları,etik toplum ilişkisi,etik davranışı etkileyen faktörler. etik sistemleri; toplumsal sözleşme etiği, kişisel etik sosyal yaşam etiği. kültür normlar değerler
2.YARIYIL
ATB 1802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II
Saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyetin ilanı, Türk inkılâbının stratejisi ve önemi, hukuk, ekonomik, siyasal, eğitim kültür alanında ve sosyal alanda yapılmış olan inkılâplar, çok partili hayata geçme denemeleri, Atatürk dönemi Türk dış politikası, Atatürk ilkeleri.
TDB 1802 TÜRK DİLİ II
Amaç, öğrencilerin Türkçenin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle açıklamaları; Türkçenin yazım ve söyleyiş özelliklerini örnekleriyle göstermeleridir. Öğrencilerin anlama (dinleme/okuma/izleme anlama) ve anlatma (sözlü ve yazılı anlatım) becerilerini geliştirmelerine, Türk ve dünya kültür ve edebiyatlarıyla ilişki kurmalarına olanak sağlar.
YDB 1802 İNGİLİZCE II *
Bu ders İngilizce-I dersini takip etmektedir ve aynı amaçları içerir.
BİP 1802 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ II
Bu ders Bilgi ve İletişim Teknolojileri -I dersini takip etmektedir ve aynı amaçları içerir.
AŞÇ 1002 PİŞİRME YÖNTEMLERİ II
Bu derste uluslarası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
AŞÇ 1004 MUTFAK PLANLAMA
Bu dersle hijyen sanitasyon kurallarını uygulama, besin öğelerinin kaynaklarını seçme ve mutfağı planlanması yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
AŞÇ 1006 MENÜ PLANLAMA I
Bu derste genel menü ve özel menülerin planlanması yeterliliği kazandırmak amaçlanmaktadır.
TOİ 1802 KONUK İLETİŞİMİ
Bu derste konukla iletişimi sağlamak ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
AŞÇ 1502 HİJYEN VE SANİTASYON
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
SGP 1804 ÇEVRE KORUMA
Çevre yönetmelikleri, yönetmeliklerde belirtilen çevre kuralları, yönetmeliklerde belirtilen şekilde çalışma ortamını düzenlemek, çalışma ortamı ile ilgili risk analizi yapmak, risklerin kontrolünü gerçekleştirmek, çalışan sağlığı korunması için önlemler almak, potansiyel risk kaynaklarını azaltıcı tedbirler almak.
AŞÇ 1504 İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI
Bu ders ile öğrenciye; iş güvenliğini sağlamak için gerekli olan yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
3.YARIYIL
AŞÇ 2001 SOĞUK MUTFAK
Bu derste soğuk mutfakta yapılan yiyecekleri hazırlayıp ilgili birimleri yönetmesi amaçlanmaktadır.
AŞÇ 2003 YÖRESEL MUTFAKLAR
Bu derste yöresel mutfak kültürünü araştırarak bu yörelerin yemeklerini hazırlamak yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
AŞÇ 2005 MUTFAK ÜRÜNLERİ
Bu derste soğuk mutfakta yapılan yiyecekleri hazırlayıp ilgili birimleri yönetmesi amaçlanmaktadır.
AŞÇ 2007 MESLEKİ YABANCI DİL I
Bu derste öğrenciye; temel mesleki tanımlar ve kavramlar ile temel mesleki dil bilgisi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmıştır
AŞÇ 2501 ZİYAFET MUTFAĞI
Bu derste; yiyecekleri hazırlayıp, çeşitli servis şekillerine göre gruplara veya bireysel olarak sunuma hazır hale getirmesi amaçlanmaktadır.
TOİ 2803 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ
Bu dersle öğrencilere, uluslararası servis metotlarını uygulamak, kahvaltı servisi yapmak/yaptırmak, sosları servise hazırlatmak, yemek gruplarının servisini yaptırmak, VIP konuklarla ilgilenme yeterliliği kazandıracaktır.
İŞY 2813 İŞLETME YÖNETİMİ I
İşletme kurma ve işletmeyi geliştirme işlemleri ile ilgili yeterlikleri kazandırılacaktır.
İŞY 2809 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Bu derste; kalite yönetim sistemlerinin uygulama yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmıştır.
İŞY 2805 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Bu derste öğrenciye; araştırma yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
TOİ 2801 OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Bu dersle “Otel İşletmeciliği –Yatırım- Yönetim- Planlama- Kontrol kavramları”nı açıklamak yeterliğinin kazandırılması amaçlanmaktır.
İŞY 2803 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bu derste insan kaynaklarını yönetmek ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
4.YARIYIL
AŞÇ 2002 PASTANE ÜRÜNLERİ
Bu derste çeşitli hamur tekniklerini kullanarak çeşitli pastane ürünlerini hazırlama yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
AŞÇ 2004 DÜNYA MUTFAKLARI
Bu derste; dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
AŞÇ 2006 MUTFAK ÇEŞİTLERİ
Bu derste; yiyecekleri hazırlayıp, çeşitli servis şekillerine göre gruplara veya bireysel olarak sunuma hazır hale getirmesi amaçlanmaktadır.
AŞÇ 2008 MESLEKİ YABANCI DİL II
Bu ders Meslek Yabancı Dil-2 dersini takip etmektedir ve aynı amaçları içerir.
AŞÇ 2502 KONUK İLİŞKİLERİ
Bu dersle öğrencilere, konaklama işletmelerinde, iletişim tekniğine uygun olarak konuklarla olumlu ilişkiler kurmak, olağan dışı durum ve olaylarda konuklara yardımcı olmak, görgü ve protokol kurallarını öğrenmek ve uygulamak yeterliği kazandırılacaktır.
AŞÇ 2506 MENÜ PLANLAMA II
Öğrenci bu ders ile menü planlaması menü maliyeti hesaplama ve menü kartı hazırlayabilme yeterliğini kazanabilecektir.
AŞÇ 2504 SÜSLEME SANATI
Mutfak uygulamalarında yemek süsleme sanatının önemini kavratmak, temel dekorlar hakkında beceri sahibi olmak.
TOİ 2802 ŞARAP SERVİSİ
Bu ders ile öğrenciye; şarap çeşitlerinin satın alınması, depolanması, servisini yapma yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmaktadır
TOİ 2804 GÖSTERİ SERVİSİ
Öğrenci bu ders ile konuk masasında gösteriye dayalı yiyecek servisini yapabilecektir.
İŞY 2814 İŞLETME YÖNETİMİ II
Planlama Yapmak, Örgütleme, Yöneltmek, Koordinasyon Sağlamak, Denetim Yapmak, İş Analizi Yapılmasını Sağlamak, İnsan Kaynaklarını Planlamak ,İş gören Adayı Bulmak, İş göreni Seçmek ,İşe Alıştırma(Oryantasyon) Eğitimi Vermek, İş gören Performansını Değerleme, İş görenin Eğitilmesini Sağlamak, Kariyer Planlaması Yapmak, İş Değerleme Ücretlendirmek, Üretimi Planlamak, Üretimin Gerçekleşebilmesi için Örgütleme Yapmak, Üretimin Gerçekleşebilmesi için Örgütleme Yapmak, Kapasite ve Stok Planlaması, Hedef Pazarı Belirlemek, Ürün Geliştirme, Fiyatlandırma Politikalarını Belirlemek, Tutundurma Politikalarını Belirlemek, Tutundurma Politikalarını Belirlemek, Dağıtım Politikalarını Belirlemek, Müşteri İlişkilerini Yönetmek, Gelir ve Gider Hesaplarını Yönetmek, Borç ve Alacakları Yönetmek, Varlıkları Yönetmek, Kaynakları Yönetmek
İŞY 2802 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR
Bu derste; iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır.